dissabte, 24 de novembre del 2018

La complexitat de les contradiccions



El periodista Hibai Arbide escriu en la descripció del seu Twitter que tindre menys de 5 contradiccions és dogmatisme. Abans em preguntava quin és el límit acceptable de contradiccions. Ara em responc que les contradiccions s'han d'analitzar per la seua complexitat.

Per exemple, en una reunió sobre municipalitzacions amb els caps tècnics de l'estructura de l'Ajuntament l'única veu en defensa de recuperar els serveis privatitzats, apel·lant a les condicions precàries de les treballadores, va ser just el cap de la Policia local. Segurament fora sols un comentari anecdòtic reeixit davant les reticències o en alguns casos fins i tot l'hostilitat a la municipalització.

Unes setmanes després vaig veure la pel·lícula italiana 'Sulla mia pelle'. Molt dura. Real. Per a tatuar-se a foc ACAB. Conta la història de Stefano Cucchi, un xic que va morir l'octubre del 2009 a la presó dies després de patir la pallissa d'uns policies. Em va traslladar a finals dels 90 i la brutalitat que patiren uns amics una nit de festa a mans de la Policia local. Coneixíem les càrregues policials, també les detencions, però mai havíem experimentat de forma tan pròxima la tortura. Aquells fets van ser el detonant de l'Assemblea ciutadana contra la violència i l'abús del poder i d'altres col·lectius antirepressius. El cas va saltar a l'agenda mediàtica, els partits de l'oposició es van solidaritzar amb les víctimes dels abusos, però, mai hi va haver justícia.

Arran d'aquests fets vam conéixer col·lectius com la Coordinadora de Denúncia de la Tortura, la qual xifra en 55 les morts sota custòdia a l'estat espanyol el 2017. 55 Stefano Cucchi. A més, els casos de tortura s'han multiplicat per quatre amb l'1-O com a rerefons, tal com ha denunciat la Coordinadora. En la pel·lícula, Stefano, desconfiat de la Policia, sempre declara que les seues ferides es devien a una caiguda per les escales. Quan un policia li pregunta: "Quan deixaràs de dir aquesta collonada de les escales?" Cucchi respon: "Quan les escales deixen de pegar-nos".

L'endemà, entrant a l'Ajuntament, em pregunte per l'únic alt funcionari municipal que es va mostrar favorable a revertir l'espoli dels serveis públics. Supose que la virtut resideix just en desenvolupar-se amb intel·ligència en aquest complex context. Assumir que és la complexitat de les contradiccions el que cal navegar. Sense defugir del conflicte i amb el record de tants Stefano Cucchi que han mort en l'anonimat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada